‘Sjoemelsoftware’ werd in 2015 Van Dales woord van het jaar. Natuur & Milieu greep de ophef over uitstootcijfers aan om te pleiten voor daadkrachtig optreden. Zowel voor de gezondheid als het milieu moeten auto’s niet meer uitstoten dan de wettelijke normen.
Maar voor echt gezonde lucht is meer nodig. Hiervoor werden mooie stappen gezet in 2015: zo blijft elektrisch rijden tot 2020 stevig gestimuleerd in de autobelastingen. Ook lieten we dit jaar weer meer mensen ervaren hoe het is om elektrisch te rijden, maakten we afspraken met grote bedrijven over het vergroenen van hun wagenpark en zetten we alternatieven voor de auto in het zonnetje.
Mobiliteitsprojecten in 2015

Project A15
Wat houdt het project in?
In 2015 rijden 40.000 elektrische (deel)auto’s op de A15, op lokaal opgewekte stroom uit zon en wind. Dat was de droom van Project A15, de duurzame energiesnelweg. Ambitieus, vernieuwend en drie keer groen: autodelen én elektrisch rijden op zelf opgewekte schone stroom. In 2010 reden er nog maar 700 elektrische auto’s op de Nederlandse wegen. De nationale ambitie was dat er 20.000 elektrische auto’s in 2015 zouden rondrijden. Onder andere de deelprojecten Testrijders, Instapdag en Nu Elektrisch vielen onder Project A15.
Resultaat
Inmiddels zijn er 70.000 elektrische auto’s in Nederland. Een megasucces. Onze bijdrage via politiek, media, aantrekkelijke lease-aanbiedingen en elektrische deelauto’s is daarbij cruciaal geweest. We hadden ook als doel mensen te enthousiasmeren en activeren voor elektrisch rijden. Tussen de 30.ooo en 40.000 mensen hebben via dit project kennis gemaakt met elektrisch rijden. Met Project A15 hebben we interessante en innovatieve ontwikkelingen op gang gebracht, zoals privé-lease in combinatie met elektrisch rijden. Natuur & Milieu was de eerste milieuorganisatie ter wereld die elektrische auto’s ging verkopen. We hebben gezorgd voor positieve publiciteit en beeldvorming over elektrisch rijden. En we hebben de markt helpen veranderden.
In 2016
Gaan we door met de focus op elektrisch rijden, want er valt nog een wereld te winnen. Dit doen we middels lobby en het vervolgen van succesvolle projecten als Testrijders.

Instapdag
Wat houdt het project in?
Op de Instapdag laten mensen die al een elektrische auto hebben, deze zien aan bekenden, buren, vrienden en andere belangstellenden. Ze vertellen over de rijervaring, de voordelen en vaak is het mogelijk om een proefrit te maken. Door de Instapdag te organiseren stimuleren we de consument om de overstap naar elektrisch rijden te maken: de beste ambassadeurs zijn immers de eigenaren zelf. Natuur & Milieu organiseerde de Instapdag in 2015 voor de tweede keer, samen met de partners Nederland Elektrisch en Netbeheer Nederland.
Resultaat
Aan de twee edities van de Instapdag hebben in totaal meer dan 400 ambassadeurs deelgenomen die samen meer dan 4.500 ‘Instappers’ verwelkomden. En het is fantastisch om te zien dat het werkt: ‘Instappers’ die uiteindelijk zó enthousiast worden van elektrisch rijden dat ze zelf overgaan tot aanschaf!
In 2016
Gaan we door met de focus op elektrisch rijden, want er valt nog een wereld te winnen. Dit doen we middels lobby en het vervolgen van succesvolle projecten als Testrijders. Of de Instapdag ook in 2016 herhaald wordt, wordt nog overwogen.

Testrijders
Wat houdt het project in?
Om nog meer mensen kennis te laten maken met elektrisch rijden biedt Natuur & Milieu mensen de gelegenheid zich aan te melden als Testrijder. Als Testrijder rijd je tegen een aantrekkelijk tarief een jaar lang een elektrische auto en deel je de auto met zoveel mogelijk mensen. Met dit concept komen elektrisch rijden en autodelen samen. Op deze manier kunnen veel mensen op een laagdrempelige manier elektrisch rijden uitproberen.
Resultaat
Nadat in 2014 Rotterdam de eerste 10 Testrijders van start gingen, volgden nog eens 25 Testrijders, uit verschillende plaatsen rondom de A15. Ook in 2015 reden deze auto’s rond, met een grote hoeveelheid aan chauffeurs: de 35 auto’s zijn in totaal ruim 8.000 keer gedeeld!
In 2016
Natuur & Milieu wil het testrijdersaanbod komend jaar bij gemeenten uitrollen en ging begin 2016 van start in Den Haag.

Nu Elektrisch
Wat houdt het project in?
"De eerste milieuclub ter wereld die elektrische auto’s verkoopt”. Dat waren de krantenkoppen toen Natuur & Milieu met haar project Nu Elektrisch, een privé-lease-aanbod startte voor een 100% elektrische auto. Met Nu Elektrisch maakte Natuur & Milieu het kiezen voor een elektrische auto makkelijker dan ooit. Geïnteresseerden betalen een vast bedrag per maand en er zijn geen extra kosten zoals onderhoud, verzekeringen en reparaties.
Resultaat
Het project bleek duidelijk een behoefte bij de particuliere consument te vervullen: Natuur & Milieu veroverde hiermee 20% van de particuliere markt voor elektrisch rijden.
In 2016
De campagne loopt door in 2016: www.nuelektrisch.nl.

Hoppercampagne
Wat houdt het project in?
Natuur & Milieu heeft samen met hoofdpartners KPN, XXImo, Gazelle en het ministerie van Infrastructuur en Milieu een publiekscampagne gelanceerd om mensen meer flexibel te laten reizen: Ik ben Hopper. Via een online platform laten we tot op straatniveau zien welk totaalaanbod er aan mobiliteit al in ons land voor handen is. Denk aan fietsverhuur, bushaltes, deelauto’s en handige P&R parkeerplekken waar je kan overstappen tussen (eigen) auto en OV. Hiermee maken we zoveel mogelijk Nederlanders bewust van dat reizen ook anders kan dan simpelweg alleen in de auto of de trein te stappen.
Resultaat
We hebben hiermee meer dan 122.000 mensen verleid eens te kijken op ikbenhopper.nl en het mobiliteitsaanbod in hun buurt of beoogde bestemming te bekijken. Daarnaast hebben we onder de vlag van Hopper de Fiets naar je Werk Week georganiseerd en een project voor Autodelen uitgevoerd.
In 2016
Verkennen we de mogelijkheden om het platform ook goed bruikbaar te maken voor zakelijke partijen.

Autodelen
Wat houdt het project in?
Naast informeren willen we ook aanzetten tot actie. Zo zijn we voor gemeenten in Nederland een Autodeel Award gestart om hen te helpen in het opzetten van beleid en het ondersteunen van initiatieven rondom autodelen. Ook de automobilist activeerden we tot nieuwe, flexibele mobiliteit. Samen met SnappCar, MyWheels en Achmea riepen we hen op hun auto ook eens op één van de deelplatformen voor particulieren neer te zetten. Hiermee kunnen ze bijdragen aan autodelen (en hoeft een ander niet zelf een auto te bezitten) en verdienen ze er ook nog een aardig zakcentje mee (goed voor het bekostigen van de volgende APK of onderhoudsbeurt!).
Resultaat
Bijna 3000 mensen zijn aan de hand van de campagne-oproepen naar de website van ikbenhopper.nl gegaan en zeker 100 automobilisten hebben aan de hand van deze actie hun auto op een deelplatform neergezet.
In 2016
Wordt de winnaar van de Autodeel Award bekend. 29 gemeenten zijn nu in de race om deze Award te winnen!

Fiets Naar je Werk week
Wat houdt het project in?
Fietsen is een onmisbaar onderdeel in duurzame, flexibele mobiliteit. Een onderdeel dat ook in 2015 volop onze aandacht en stimulans verdiende. Dit hebben we o.a. gedaan door de Fiets Naar Je Werk Week te organiseren, samen ASN Bank, de Fietsersbond en het Nationaal Fonds Kinderhulp. Hierin riepen we werkend Nederland op om (deels) met de fiets naar het werk te gaan gesponsord door werkgever/ vrienden/ familie en zodoende een kinderfiets voor arme gezinnen te verdienen.
Resultaat
Samen met ruim 100 andere fietsers, fietsten we 5903 kilometer, en haalden €8100 op. Een bedrag waar Nationaal Fonds Kinderhulp erg blij mee is!
In 2016
Kijken we naar de mogelijkheden om deze week te herhalen.

Lobby autobelastingen elektrisch rijden
Wat houdt het project in?
In 2015 deed het kabinet een voorstel voor herziening van de autobelastingen vanaf 2017. Een belangrijk en erg moeizaam proces. Belangrijk, omdat de autobelastingen een grote impact hebben op de uitstoot van auto’s en de ontwikkeling van elektrische mobiliteit. Moeizaam, omdat het kabinet inzet op het simpel en stabiel maken van de belastingen. Veel fiscale vergroeningsopties worden daarbij als ‘uitvoeringslast’ of kostenpost gezien en sterk verminderd of afgeschaft.
Resultaat
Natuur & Milieu heeft in 2015 veel tijd en aandacht gestoken in het bereiken van maximale vergroening van de belastingmaatregelen. Dit hebben we met verschillende activiteiten gedaan; de Green Tax Battle Electric, de presentatie van een alternatief plan met een brede coalitie uit de autobranche, door gesprekken met stakeholders op de ministeries en met politici, door het verspreiden van informatie via artikelen, interviews en via social media en door activiteiten met ANWB, Longfonds, Greenpeace, Milieudefensie, leasemaatschappijen, Nissan en Renault. Uiteindelijk blijven door onze lobby de voordelen voor volledig elektrisch rijden tot 2020 behouden en zijn er maatregelen in het vooruitzicht gesteld om elektrisch rijden voor consumenten nog sterker te stimuleren.
In 2016
Gaan we door met de focus op elektrisch rijden, want er valt nog een wereld te winnen. Dit doen we middels lobby en het vervolgen van succesvolle projecten voor consument en bedrijfsleven.

Lobby autobelastingen breed
Wat houdt het project in?
Samen met de ANWB, BOVAG, RAI Vereniging en VNA presenteerden we een alternatief plan voor de autobelastingen. Kern van het plan: behoud van de stimuleringsregeling voor zakelijke elektrische auto’s en uitbreiding naar consumenten d.m.v. een substantieel fonds en een snelle invoering van een roettoeslag om oude, vervuilende diesels sneller van de weg te krijgen.
Resultaat
In tegenstelling tot vorig jaar heeft het kabinet het voorstel van de brede coalitie niet overgenomen in het wetsvoorstel. Het huidige wetsvoorstel leidt juist tot een toename van de klimaatuitstoot van auto’s en laat kansen liggen om de luchtkwaliteit te verbeteren. In 2016 wordt de Wet vastgesteld.
In 2016
Natuur & Milieu blijft inzetten op zo veel mogelijk klimaat en gezondheidswinst en op compensatie van alle ontgroenende maatregelen. Bijvoorbeeld met een stimuleringsregeling voor particuliere rijders van elektrische auto’s. Daarbij hebben we steun van de Tweede Kamer. De Kamer heeft, op initiatief van de heer Groot van de PvdA, de staatssecretaris verzocht om met een voorstel te komen om elektrisch rijden ook voor de consument bereikbaar en aantrekkelijk te maken en om de hoge energiebelasting voor openbare laadpalen aan te pakken.

Green tax battle electric
Wat houdt het project in?
In 2015 heeft Natuur & Milieu, in navolging van de succesvolle Green Tax Battle 2011, de Green Tax Battle Electric georganiseerd in samenwerking met de ANWB en met steun van Nissan. Vijf teams - wetenschappers, consumenten, bedrijven, wagenparkbeheerders en groene organisaties - presenteerden vernieuwende voorstellen om met belastingmaatregelen maximale milieuwinst en versnelling van het elektrisch rijden te realiseren. De voorstellen zijn doorgerekend en getoetst door CE Delft en Loyens & Loeff. Een gezaghebbende en onafhankelijke jury bestaande uit Wouter Koolmees (D’66), Pieter Boot (PBL) en Paul Tang (PvdA) beoordeelde de voorstellen en koos de winnaar.
Resultaat
Met de Green Tax Battle Electric is de noodzaak van aanvullende maatregelen voor consumenten op de maatschappelijke en politieke agenda gezet. Voor twee maatregelen bleek veel draagvlak te zijn; de voorstellen voor een aankoopsubsidie voor de particuliere rijder en voor een verlaging van de energiebelasting op openbare laadpunten. De voorstellen zijn gebundeld en aangeboden aan staatssecretaris Wiebes.
In 2016
Gaan we door met de focus op elektrisch rijden, want er valt nog een wereld te winnen. Dit doen we middels lobby en het vervolgen van succesvolle projecten voor consument en bedrijfsleven.

Petitie elektrisch rijden
Wat houdt het project in?
Natuur & Milieu heeft direct na de zomer een petitie georganiseerd waarin wij het kabinet oproepen om elektrische auto’s voor iedereen betaalbaar te maken. We pleiten voor een tijdelijke stimuleringsmaatregel om elektrisch rijden ook voor consumenten betaalbaar te maken: een aanschafpremie van €5.000,-.
Resultaat
In november bood directeur Tjerk Wagenaar 10.000 steunbetuigingen aan Bert Klerk, voorzitter van het Formule E-team (FET) aan. De oproep werd gesteund door meerdere organisaties: onder andere het Longfonds, Greenchoice en de RAI-vereniging hebben de petitietekst onderschreven.
In 2016
Gaan we door met de focus op elektrisch rijden, want er valt nog een wereld te winnen. Dit doen we middels lobby en het vervolgen van succesvolle projecten voor consument en bedrijfsleven.

Top 10 zuinige auto's
Wat houdt het project in?
Natuur & Milieu en de ANWB geven elk kwartaal de Top 10 zuinige personenauto’s uit. Hiermee geven we mensen beter zicht op het brandstofverbruik en de CO2 uitstoot van de verschillende nieuwe modellen. Naast de Top 10’s diesel- en benzine personenauto’s publiceren we ook regelmatig een actueel overzicht van de zuinigste CNG/ groen gas auto’s, plug in- en elektrische auto’s en een top 10 zuinige bestelauto’s. Nieuw in 2015 was het overzicht van de 100 meest zuinige tweedehands auto’s: een gat in de markt want veel mensen kopen niet een nieuwe maar een tweedehands auto.
Resultaat
De Top10’s worden veel geraadpleegd via onze nieuwsbrieven en website door personen die op zoek zijn naar een nieuwe auto.
In 2016
Integreren we ook de daadwerkelijke uitstootcijfers in de totstandkoming van de Top10, in plaats van alleen de cijfers uit fabriekstesten.

Cleaner Car Contracts
Wat houdt het project in?
Cleaner Car Contracts is een internationaal platform waarin Natuur & Milieu met fleetowners (bedrijven met wagenparken) en leasebedrijven werkt aan brede steun voor ambitieuze EU CO2 normen voor auto’s en ambitieuze duurzame inkoop van zuinige auto’s in de praktijk voor het eigen wagenpark om te verduurzamen, en zo geld te besparen. In 2015 heeft Natuur & Milieu een vernieuwd CCC gelanceerd, waarin meer nadruk is komen te liggen op deelname van bedrijven met (grote) wagenparken. Steeds meer bedrijven streven naar het verlagen van hun CO2 voetafdruk en daarmee zijn zij ook de aanjagers van de markt voor schone en zuinige automobiliteit. Bedrijven hebben belang bij zuinige auto’s en dus ook bij strengere normen voor autofabrikanten in Brussel. De Nederlandse leasevloot kan jaarlijks € 120 miljoen euro besparen en de uitstoot van 150.000 ton CO2 voorkomen.
Resultaat
In 2015 hebben zich grote 6 fleetowners en 6 leasemaatschappijen verbonden aan de ambitie om hun wagenpark in 2020 op een uitstoot van 95 gr CO2/km te brengen, ook in de praktijk. Het doel is om in 2016 deze coalitie uit te breiden tot 100 deelnemende fleetowners. Samen met de NS hebben we een aantal grote bedrijven verbonden aan ambitieuze klimaat & mobiliteit ambities. De zogenaamde Sustainable Mobility Pledges zijn ondertekend door: ABN Amro, Accenture, Achmea, Arcadis, CapGemini, DB Schenker, Eneco, KPN, Nationale Nederlanden, PGGM, PWC, SNS Bank, Strukton en Unilever.
In 2016
De ambitiepartners NS en Natuur & Milieu helpen onder de vlag van het Energieakkoord de bedrijven concreet invulling te geven aan die ambities.

Het Nieuwe Fietsplan
Wat houdt het project in?
In 2015 hebben we de Fiets van de Zaak nieuw leven ingeblazen. Door een lening van de werkgever en een kilometervergoeding voor woon-werk, kan de werknemer alsnog voordelig een fiets van de zaak aanschaffen. We deden een onderzoek naar de bekendheid met deze regeling en lanceerden een website met alle informatie voor werkgevers en werknemers, overzichtelijk op één plaats.
Resultaat
Het onderzoek genereerde veel aandacht in de media en bij werknemers. De website werd dan ook goed bezocht door geïnteresseerden in de regeling. Wel bleek dat een directe benadering van werkgevers en Ondernemingsraden waarschijnlijk nog meer effect zou hebben gesorteerd.
In 2016
Kijken we naar de mogelijkheden om via een directe benadering meer inzet van de regeling te genereren.