Missie
Natuur & Milieu herformuleerde haar visie en missie in 2015, om beter aan te sluiten bij onze huidige werkwijze en waar we in de toekomst naartoe willen. Onze visie is dat wij geloven in een mooie, gezonde en duurzame wereld waar we met z’n allen zonder schade voor mens, natuur en milieu kunnen leven, werken en ondernemen. Wij voelen de urgentie van de klimaat- en milieuproblemen en zien veel mogelijkheden om op een ecologisch verantwoorde wijze om te gaan met onze planeet.
Daarop gestoeld luidt onze missie: Wij werken met hart en hoofd, samen met anderen, aan substantiële klimaat- en milieuwinst. Wij bieden handelingsperspectief aan mensen, bedrijven en de overheid door duurzaam beleid en duurzame keuzes aantrekkelijker te maken. Waar nodig nemen we stelling en als het niet anders kan vragen we de rechter in te grijpen.
Strategie
Tot 2015 typeerden wij onze strategie als Verbinden, Versnellen, Verzilveren. Deze bood een nieuwe richting en houvast in de jaren na onze reorganisatie in 2010. Inmiddels is deze werkwijze zo vanzelfsprekend voor ons, dat het tijd was onze strategie te herijken. Onze nieuwe uitdaging voor de komende jaren is: substantiële impact realiseren door Oplossingsgericht, Onafhankelijk, Ondernemend en Opmerkelijk te zijn.
Oplossingsgericht zijn past bij onze missie van handelingsperspectief willen bieden. Onafhankelijk zijn we en willen we zijn als NGO. Ondernemend zijn we in visie, aanpak, coalities en risico nemen, waarbij we steeds proactief inspelen op maatschappelijke en politieke veranderingen. Opmerkelijk appelleert aan dat we de cruciale interventies kiezen en anderen dat zo ook zien.
Inhoudelijk is ons werk is gefocust op de drie brede thema’s, waarin zich de grote klimaat- en milieuvraagstukken manifesteren: energie, mobiliteit en voedsel. Daarnaast geven we speciale aandacht aan grondstoffen als een themadoorsnijdend onderwerp.

Doelgroepen
Onze visie en missie zijn niet geografisch begrensd geformuleerd, maar in ons werk concentreren we ons op Nederland en de vraagstukken in Nederland. Uiteraard speelt daarbij de Europese wet- en regelgeving een grote rol. Die vinden wij dan ook tot ons werk behoren.
Maar primair focussen we ons dus op partners en doelgroepen in Nederland:
• overheden,
• bedrijven en organisaties,
• burgers en consumenten.

Positionering
De trefwoorden voor onze positionering zijn: oplossingsgericht, samen en inspirerend. We zijn een NGO, ondernemend en op zoek naar verdienmodellen. Beleidsbeïnvloeding en bewustwording creëren behoren tot onze core business. We geven adviezen gericht op het realiseren van onze missie en gegrondvest in onze onafhankelijke positie, ook ten opzichte van de adviesvrager. We baseren ons werk op wetenschappelijke kennis en weten die kennis te vertalen naar beleidsvoorstellen voor overheden en handelingsperspectieven voor bedrijven en consumenten.
Kortom: we zijn niet zo makkelijk te plaatsen in klassieke organisatie-categorieën. Zelf beschrijven we ons als een maatschappelijke organisatie, die ondernemend werkt aan het realiseren van haar missie.

Werkwijze
Afhankelijk van doel, doelgroep, partners en aard van het vraagstuk, kiezen we voor één of meerdere interventies die op elkaar zijn afgestemd. Daarbij willen we dat het een plezier is om met ons te werken: samen, oplossingsgericht en inspirerend.
Wij organiseren Kracht (positief) en soms Tegenkracht (corrigeren):
• Aan tafel: o.a. via dialoog, overleg, maatschappelijk debat, lobby en coalities;
• Maatschappelijke acties: o.a. via petities, social media, rankings, faming /shaming en bewustwordingscampagnes;
• Juridische acties: bij grensoverschrijdend gedrag;
• Markt: o.a. via advertenties, productpromotie, keurmerken, steun aan duurzame ondernemers en eigen ‘verkoop’.

Welbewust onafhankelijk
Ons succes valt of staat bij onze gerespecteerde en onafhankelijke positie binnen de samenleving. Aan deze verworven positie houden we welbewust vast. Dat doen we door activiteiten altijd te ondernemen vanuit een inhoudelijk doel en gericht op oplossingen. Alle daarbij behorende uitingen toetsen we aan onze merkwaarden.
Omdat we een blijvend verschil willen maken, is het belangrijk dat we resultaten kunnen meten. Gewenste doelen en resultaten bepalen we dan ook vooraf en projecten sluiten we af met een evaluatie. Dit stelt ons in staat waardevolle lessen toe te passen bij nieuwe projecten.
De Nationale Postcode Loterij en donateurs maken het mogelijk om onze onafhankelijke positie te behouden en van daaruit te werken aan onze missie. Daarnaast heeft Natuur & Milieu projectgebonden inkomsten uit tal van bronnen (overheid, bedrijven, fondsen).

Samenwerking
Om onze missie te realiseren hebben wij partners nodig, alleen zijn we maar een relatief kleine speler. Het zoeken van samenwerking met gelijkgezinde partners behoort dan ook tot de sterkste kanten van onze strategie. Deze partners worden gekenmerkt door een grote mate van diversiteit: van collega-NGO’s tot overheid en bedrijfsleven. Lees hier meer over onze samenwerking met de verschillende stakeholders.

Co2-compensatie
Natuur & Milieu heeft, voor zover mogelijk, de eigen CO2-emissies in kaart gebracht. De verwarming van ons pand via stadsverwarming levert een afgeronde emissie op 14 ton CO2. Alle medewerkers van Natuur & Milieu reizen zowel voor hun woon-werkverkeer als voor zakelijke reizen zo veel mogelijk per fiets en met openbaar vervoer. De berekening van onze CO2-emissie voor mobiliteit is bewust ruim genomen, gebruik makend van het cijfer van Milieu Centraal voor de CO2-emissie voor de trein per kilometer en per reiziger (9 gr). Deze emissie is berekend op 6 ton CO2. De totale emissie van Natuur & Milieu over 2015 bedraagt daarmee 20 ton CO2.
Wij proberen onze totale uitstoot verder terug te dringen en voor het resterende deel te compenseren. Daarbij helpt de overgang van de NS op groene stroom. Ook is dit een belangrijk aspect dat we betrekken bij onze zoektocht naar andere huisvesting. Natuur & Milieu compenseert haar emissie langs diverse wegen, zoals via de Fairtrade Carbon Credits van FairClimateFund.

Groene11
De Groene11 is het samenwerkingsverband voor public affairs van veertien Nederlandse natuur- en milieuorganisaties. Met als doel: een nog effectievere groene lobby richting Nederlandse en Europese Overheid. Daartoe voeren de organisaties van de Groene11 gezamenlijk een klein bureau in Den Haag. Medewerkers van de Groene11 zijn enerzijds vast aanspreekpunt voor politiek Den Haag. Anderzijds informeren zij de aangesloten organisaties over ontwikkelingen en adviseren zij bij beleidswerk dat zich richt op de politiek. De Groene11 maakt deel uit van de organisatie Natuur & Milieu, de medewerkers van de Groene11 zijn bij ons in dienst.
Bij beleidsbeïnvloeding is vaak niet precies aan te geven wat het effect en de impact zijn van jouw specifieke inzet. Maar uit tal van gesprekken en evaluaties blijkt dat het samen optrekken van de natuur- en milieuorganisaties in de Groene11 een duidelijke meerwaarde heeft. Onze gezamenlijke stem in Den Haag is de afgelopen jaren krachtiger en effectiever geworden. In 2015 werden op tal van dossiers resultaten geboekt, zoals bij de Vogel- en Habitatrichtlijnen, de Omgevingswet, de Natuurbeschermingswet, de Wet Wind op zee, Kolencentrales en het Belastingplan.

Goede Doelen Nederland
Met meer dan 130 andere maatschappelijke organisaties werken we samen in Goede Doelen Nederland, de branchevereniging van goede doelen. Deze vereniging biedt ons een platform om de maatschappelijke waarde van goede doelen te versterken en handvatten bij het versterken van de transparantie van onze bedrijfsvoering. Natuur & Milieu is een actief lid van de branchevereniging. We zijn met name betrokken bij de discussies en meningsvorming over bestuurs- en toezichtsvragen, transparantie, gedragscodes en de relatie met de overheid.

Europa
Binnen de internationale milieubeweging staat Natuur & Milieu te boek als één van de meest professionele en goed georganiseerde milieugroepen van Europa. Op die reputatie zijn we trots. We zetten onze kennis en ervaring graag in. Internationale samenwerking is een must; een beter milieu stopt immers niet bij landsgrenzen.
Onze Europese werkzaamheden vinden veelal ‘achter de schermen’ plaats: onzichtbaar, maar wel degelijk bijdragend aan een mooier, schoner en duurzamer Nederland.
Lees hier verder over onze aanpak en resultaten in Europa in 2015.

Medewerkers
De grootste kracht van Natuur & Milieu zijn de gedreven medewerkers, voor wie werken bij Natuur & Milieu niet zomaar een baan is, maar samen een gedeelde missie realiseren. Wij werken vanuit zes ondernemende teams: Energie, Mobiliteit, Voedsel, Engagement, Campagnes en Business Development. Daarbij wordt ondersteuning geleverd door de teams Externe Positionering en Bedrijfsvoering.
In 2015 waren de belangrijkste speerpunten: verder uitbouwen van maatschappelijk ondernemen en kennis van (acquireren bij) het bedrijfsleven. In 2016 ligt de focus op het verder ontwikkelen van proposities voor bedrijven. Lees hier meer over de medewerkers van Natuur & Milieu.