Steun Postcode Loterij

Ook in 2015 ontvingen wij weer de jaarlijkse bijdrage van € 1,8 miljoen om ons werk te steunen. Natuur & Milieu bedankt de Postcode Loterij en al haar deelnemers voor de voortdurende steun.

De Postcode Loterij levert al vele jaren een fantastische bijdrage aan het werk van veel goede doelen in Nederland. Maar liefst 50 procent van de opbrengst van de Postcode Loterij wordt verdeeld over meer dan 95 goede doelen die werkzaam zijn op het gebied van Mens en Natuur. In 2015 is een recordbedrag van 328 miljoen euro uitgekeerd. Natuur & Milieu hoort al sinds 1996 bij de goede doelen die op een bijdrage mogen rekenen. We ontvangen per jaar 1,8 miljoen euro van de Postcode Loterij: een aanzienlijke bijdrage waar wij erg dankbaar voor zijn. Met deze hulp kunnen wij samen werken aan een duurzame wereld. Meer over de Postcode Loterij en haar goede doelen vind je op postcodeloterij.nl.

Mede mogelijk gemaakt door de Postcode Loterij

Op al onze inhoudelijke thema’s en kerntaken heeft de Loterij een flink verschil gemaakt. In ons campagnewerk heeft de bijdrage van de Postcode Loterij een hefboomwerking. Voor elke euro die wij dankzij de Postcode Loterij kunnen investeren in de ontwikkeling van een campagne, halen we € 12 op uit het bedrijfsleven.

Voor onze inhoudelijke werkzaamheden, zoals onderzoek en beleidsbeïnvloeding, is de jaarlijkse steun die wij van de Postcode Loterij ontvangen ook van groot belang. De volgende projecten en activiteiten van 2015 konden dankzij deze bijdrage een grotere impact teweeg brengen, of hadden zonder niet plaats kunnen vinden.

Warme Huizendagen

Binnen onze Slimwonercampagne ontwikkelden we een zichtbare en spraakmakende campagne: de Warme Huizendagen, drie dolle dwazen met goede deals voor energiebesparing. Ongeveer 270 huizen zijn voorzien van spouwmuurisolatie, bodemisolatie of vloerisolatie. Hierdoor wordt jaarlijks ongeveer 150 ton CO2 bespaard.
We waren de eerste die op grote schaal hybride warmtepompen voor het grote publiek heeft aangeboden: naar schatting worden er 50 tot 75 verkocht, hetgeen een aanzienlijke gas en CO2-besparing oplevert. Hetzelfde weekend verleidden we nog eens 150 mensen om kleine energiebesparingsmaatregelen te nemen. Zij plaatsten een order bij bespaarbazaar.nl en zetten zo een stapje op weg naar minder CO2-uitstoot en lager gasverbruik.

shutterstock_8336125

Generatie C

Met de koepelcampagne Generatie C creëerden we een gezamenlijk gezicht voor bestaande activiteiten voor kids en het klimaat in de aanloop naar de Klimaattop in Parijs. Het doel: kinderen activeren op het thema klimaat! Op generatiec.nl krijgen zij uitleg over klimaatverandering en vinden ze allerlei tips en activiteiten om mee te werken aan een beter klimaat en leren om goed voor de aarde te zorgen.

Dertigduizend kinderen deden mee met de Kinder Klimaat Top, Groene Voetstappen (waarbij kinderen een week te voet of per fiets naar school gingen), de Milieubende (een theatervoorstelling met workshops in de klas) en Scouting Zonnestrijd (waarbij kinderen zonnepanelen crowdfundden voor hun scoutinglocatie).

genC

Slimwoner

Met de bijdrage van de Loterij startten we de nationale energiebesparingscampagne Slimwoner. Zo werd het mogelijk gemaakt dat wij gedurende minimaal drie jaar heel veel Nederlanders bewust maken van het thema energiebesparing, informatie en tips kunnen aanreiken en concrete kleine en grote energiebesparingsmaatregelen kunnen aanbieden door middel van collectieve inkoopacties. Zo deelden we in een maand tijd al ruim 30 duizend ThermoCards uit waarmee mensen thuis konden testen hoe het gesteld stond met de isolatie van hun buitenmuren.

slimwoner

Fiets Naar Je Werk Week

We riepen alle Nederlandse werknemers tijdens de Fiets Naar Je Werk Week op om de auto een weekje thuis te laten en de fiets te pakken. De deelnemende fietsers lieten zich sponsoren en de opbrengst ging naar Nationaal Fonds Kinderhulp. Voor het opgehaalde geld konden 43 kinderen die leven in armoede blij worden gemaakt met een nieuwe fiets. Samen fietsten 133 mensen 5.903 kilometer voor een opbrengst van € 8.148! Door die afstand niet in de auto te rijden, maar te fietsen, bespaarden zij ook nog eens een CO2-uitstoot van 5,3 kilo per persoon.

shutterstock_2892040731-479x576

Doggybag

We voeren doggybag-campagnes om voedselverspilling in de horeca tegen te gaan. De doggybag breekt nu langzaam door in Nederland. Een jaar na de eerste campagne publiceerden we een onderzoek waaruit bleek dat meer Nederlanders vaker dan andere jaren om een doggybag heeft gevraagd. Ze zijn zich bewuster zijn geworden van de hoeveelheid eten die ze weggooien. Ook bleek dat (vragen om) de doggybag steeds normaler wordt gevonden.

We hebben nog eens 50 duizend doggybags kunnen uitdelen aan restaurants door heel Nederland. Goed, want als restaurants zelf doggybags aanbieden, verkleint dit de gêne bij gasten en vergroot dit de acceptatie van de doggybag.

AMSTERDAM - Een doggybag. Natuur & Milieu gaat doggybags verspreiden onder restaurants. De milieuorganisatie wil in Nederland het taboe doorbreken dat rust op het mee naar huis nemen van overgebleven voedsel. ANP REMKO DE WAAL

Partnership RAI

We hebben in 2015 een partnership met de RAI gesloten. Daarmee hebben we de ZES (Zero Emissie Stadsdistributie) Battle kunnen organiseren op de BedrijfsautoRAI. Bedrijven, gemeentes en studenten gingen daar in discussie over duurzame oplossingen voor de stadslogistiek.

In 2016 organiseren we in de RAI onder andere het Duurzaamheidscafé op de Horecava en voeren vier dagen lang inspirerende gesprekken en discussies met koplopers binnen de horeca. Daarnaast zullen we met het Huis van de Toekomst op de Huishoudbeurs staan en op de HISWA verschijnen. Stuk voor stuk mooie gelegenheden om in gesprek te komen met iedereen die een positieve impact op het milieu kan maken.

 

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor